литература

админски пост - литературна манџа

КНИЖЕВНИОТ МИКС НА ЗОКИ БЕЈБЕ

Овој петок, концептот за #ЛитМанџа е поинаков од претходните. Решивме да прашаме луѓе од oбласта на културата кои не се директно поврзани со книжевноста, да ни ги откријат нивните омилени…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Петар Андоновски: паранојата во секојдневието

Петар Андоновски е роден во 1987 година во Куманово. Автор е на книгите: МЕНТАЛЕН ПРОСТOР , ОЧИ СО БОЈА НА ЧЕВЛИ , ТЕЛОТО ВО КОЕ ТРЕБА ДА СЕ ЖИВЕЕ , за кој е добитник на наградата РОМАН…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Ненад Јолдески: тајните приказни на градот

Ненад Јолдески е роден во 1986 година во Струга. Автор е на книгата ШТАМАТА НА ЕНХАЛОН - збирка раскази со која победил на конкурсот НОВИТЕ распишан од издавачката куќа Темплум.…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Изток Осојник: AND THINGS HAPPEN FOR THE FIRST TIME

Изток Осојник е словенечки компаратист, поет и есеист. Помеѓу 1997 и 2004 година бил директор на Виленица - интернационален книжевен фестивал организиран од Словенечката асоцијација на писатели. Живее и работи…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Горан Петревски: историја на бесот

Горан Петревски (1970) е автор на повеќе необјавени збирки поезија, три романи и една збирка раскази. Во 2004 година, со кусиот роман ПОРНОГРАФИЈА (ПРИРАЧНИК ЗА ПРАКТИЧЕН ЖИВОТ) Петревски победи на…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Ѓорѓи Крстевски: лириката на апсурдот

Ѓорѓи Крстевски (1981), завршил Руски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Преведува од руски, англиски, српски и хрватски јазик, а досега превел околу 25 книги. Автор…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Димитар Димоски: поезијата на постоењето

Димитар Димоски има три љубови: пишувањето, кладилницата и филмот. И надреализмот. Ок и италијанскиот фудбал. Освен ова, нема друга биографија. Ви го претставуваме неговиот расказ НЕМИ ФИЛМОВИ кој беше награден…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Драган Георгиевски: луцидноста на реалноста, пер

// Она коа ќе си кажеш смешка, па сам си се смееш и не знаеш каде да се обратиш за помош. // И продолжуваш да се смееш ко говнар. Или…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Симона Јованоска: неудобноста на судбините

Симона Јованоска е родена 1985 г. во Гостивар. Живее и работи во Скопје. Првата збирка на раскази Ги најдов во длабокото на Симона Јованоска е издадена во издавачката куќа Или…
повеќе...
Книжевност

The Handmaid’s Tale – приказна за сите заборавени женски приказни

Приказната на робинката (The Handmaid's Tale) е роман на Маргарет Атвуд од 1985г. кој годинава со право се реактуализира преку телевизиската серија со истото име. Делото со својата содржина скокотка значајни…
повеќе...
12
Scroll Up