култура

Филм

Никола Ристановски: награда за најдобар актер на филмскиот фестивал VALLETA

Никола Ристановски ја освои наградата за Најдобар актер на филмскиот фестивал VALLETA, кој веќе трета година се одржува во Малта. Улогата која му ја донесе оваа награда на Ристановски е…
повеќе...
Останато

BibleGirl666 за животот во САД и неговата drag – персона [МКД]

Благодарејќи на интернет културата, квир животот сѐ повеќе и повеќе се поврзува. Глобалната ЛГБТ+ заедница има поголема слобода да дознае за случувања, артисти и персони кои ја претставуваат заедницата на…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Ѓорѓи Крстевски: лириката на апсурдот

Ѓорѓи Крстевски (1981), завршил Руски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Преведува од руски, англиски, српски и хрватски јазик, а досега превел околу 25 книги. Автор…
повеќе...
Визуелно

Нов вебсајт посветен на хипер-реалниот свет на Жарко Башески

Го претставуваме видеото чија намера е да го промовира новиот вебсајт посветен на уметноста на Жарко Башески. Тимот позади овој проект е составен од Кројан Бојан (концепт и замисла), Илија…
повеќе...
Книжевност

А ШТО ПОТОА? ИНТЕРМЕДИЈАЛНОСТ НА УЖАСОТ

Веќе пишував за претставата/перформансот КАДЕ ОДАТ ПРЕТСТАВИТЕ ШТО НЕ СЕ СЛУЧУВААТ на Драгана Гунин со која се поместија границите на македонската современа театарска сцена. Гунин приреди метафорично “убивање” на локалниот…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Иван Шопов: 091 – антиразгледници од Скопје

Иван Шопов, и покрај сѐ, го сака Скопје. Пишува за него. Повеќе пати се изгубил во градот и се надева дека повторно ќе се изгуби. Претставуваме три куси раскази од…
повеќе...
Музика

Албумите кои музички го збогатија април

Kendrick Lamar - Damn. "DAMN." е четвртиот албум на американскиот рапер Кендрик Ламар. Неговите маестрални рими и поетичност се присутни и во ова издание. Текстовите на Ламар повторно се инспирирани од…
повеќе...
Визуелно

Канализирање на фрустрации, стравови и тага во илустрации

Polly Nor е илустратор која си поигрува со имагинацијата. Како инспирација и е генерално жената, женското тело и сликата за ѓаволот. Правејќи безброј комбинации двете ги сместува во различни како…
повеќе...
12
Scroll Up