админски пост – литературна манџа - Page 3

админски пост - литературна манџа

Рина Јанкуловска: полноќни драфтови на една уличарка // confessions of a hoodrat

Прочитајте ја првата двојазична литературна манџа на Рина Јанкуловска: поезија - манифест  на сите современи вештерки. spiral-out   i sustain my heart like an anthill rebuilds after devastating rains, each…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Ѓорѓи Крстевски: лириката на апсурдот

Ѓорѓи Крстевски (1981), завршил Руски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Преведува од руски, англиски, српски и хрватски јазик, а досега превел околу 25 книги. Автор…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Димитар Димоски: поезијата на постоењето

Димитар Димоски има три љубови: пишувањето, кладилницата и филмот. И надреализмот. Ок и италијанскиот фудбал. Освен ова, нема друга биографија. Ви го претставуваме неговиот расказ НЕМИ ФИЛМОВИ кој беше награден…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Драган Георгиевски: луцидноста на реалноста, пер

// Она коа ќе си кажеш смешка, па сам си се смееш и не знаеш каде да се обратиш за помош. // И продолжуваш да се смееш ко говнар. Или…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Симона Јованоска: неудобноста на судбините

Симона Јованоска е родена 1985 г. во Гостивар. Живее и работи во Скопје. Првата збирка на раскази Ги најдов во длабокото на Симона Јованоска е издадена во издавачката куќа Или…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Иван Шопов: 091 – антиразгледници од Скопје

Иван Шопов, и покрај сѐ, го сака Скопје. Пишува за него. Повеќе пати се изгубил во градот и се надева дека повторно ќе се изгуби. Претставуваме три куси раскази од…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Литературна Манџа 1

Аполо Кога ќе се споменеше името Стефан Васиљевич во нашиот град, секое ковче во нас се обвиваше со ужасна стравопочит која траеше отприлика од 5-10 минути. Тогаш, ненамерно, ние се…
повеќе...
Scroll Up