админски пост – литературна манџа - Page 2

админски пост - литературна манџа

Ненад Јолдески: тајните приказни на градот

Ненад Јолдески е роден во 1986 година во Струга. Автор е на книгата ШТАМАТА НА ЕНХАЛОН - збирка раскази со која победил на конкурсот НОВИТЕ распишан од издавачката куќа Темплум.…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Изток Осојник: AND THINGS HAPPEN FOR THE FIRST TIME

Изток Осојник е словенечки компаратист, поет и есеист. Помеѓу 1997 и 2004 година бил директор на Виленица - интернационален книжевен фестивал организиран од Словенечката асоцијација на писатели. Живее и работи…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Теа Тулиќ – Коса насекаде

Во денешната литературна манџа запознајте се со хрватската писателка Теа Тулиќ преку неколку нејзини кратки раскази, објавени во дебитантскиот роман Коса насекаде. Писателката на читателите им нуди фрагментарна нарација, секој…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Горан Петревски: историја на бесот

Горан Петревски (1970) е автор на повеќе необјавени збирки поезија, три романи и една збирка раскази. Во 2004 година, со кусиот роман ПОРНОГРАФИЈА (ПРИРАЧНИК ЗА ПРАКТИЧЕН ЖИВОТ) Петревски победи на…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Рина Јанкуловска: полноќни драфтови на една уличарка // confessions of a hoodrat

Прочитајте ја првата двојазична литературна манџа на Рина Јанкуловска: поезија - манифест  на сите современи вештерки. spiral-out   i sustain my heart like an anthill rebuilds after devastating rains, each…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Ѓорѓи Крстевски: лириката на апсурдот

Ѓорѓи Крстевски (1981), завршил Руски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Преведува од руски, англиски, српски и хрватски јазик, а досега превел околу 25 книги. Автор…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Димитар Димоски: поезијата на постоењето

Димитар Димоски има три љубови: пишувањето, кладилницата и филмот. И надреализмот. Ок и италијанскиот фудбал. Освен ова, нема друга биографија. Ви го претставуваме неговиот расказ НЕМИ ФИЛМОВИ кој беше награден…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Драган Георгиевски: луцидноста на реалноста, пер

// Она коа ќе си кажеш смешка, па сам си се смееш и не знаеш каде да се обратиш за помош. // И продолжуваш да се смееш ко говнар. Или…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Симона Јованоска: неудобноста на судбините

Симона Јованоска е родена 1985 г. во Гостивар. Живее и работи во Скопје. Првата збирка на раскази Ги најдов во длабокото на Симона Јованоска е издадена во издавачката куќа Или…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Иван Шопов: 091 – антиразгледници од Скопје

Иван Шопов, и покрај сѐ, го сака Скопје. Пишува за него. Повеќе пати се изгубил во градот и се надева дека повторно ќе се изгуби. Претставуваме три куси раскази од…
повеќе...
Scroll Up