Музика

SEVDALIZA – совршениот soundtrack за себепронаоѓање

Севда Ализаде, која настапува под псевдонимот SEVDALIZA, е холандско-иранска пејачка и текстописец. Досега има издадено две EPs: The Suspended Kid и Children of Silk (2015). Во 2017, таа го привлече вниманието со…
повеќе...
админски пост - литературна манџа

Литературна Манџа 1

Аполо Кога ќе се споменеше името Стефан Васиљевич во нашиот град, секое ковче во нас се обвиваше со ужасна стравопочит која траеше отприлика од 5-10 минути. Тогаш, ненамерно, ние се…
повеќе...
Визуелно

Поп Арт – James Rosenquist

Човекот кој му помогна на светот да создаде дефиниција за Поп Арт културата во 60те години со своите смело насликани монтажи на комерцијални слики. Како и неговите современици Andy Warhol…
повеќе...
Книжевност

ПОТОПИ МИ ЈА ГЛАВАТА! – Јуриј Мамлеев

Развивајќи се преку книжевно научен критички метод Јуриј (Витањевич) Мамлеев е човекот кој чекори по еруптивниот пат на книжевноста. Писател, филозоф, драматург и поет, кој живее и работи во средината…
повеќе...
Визуелно

Salventuis – експресивна еднолиниска уметност

Niels Kiené познат под името Salventuis е холандски уметник кој разработува една специфична постмодернистичка техника во сликарството користејќи само една линија. Не може да се категоризира како илустратор, сликар или уметник,…
повеќе...
Музика

Љубов во време на Pornhub: флуидноста на Mykki Blanco

Денеска, многу од елементите на хип-хопот се инфилтрирани во mainstream движењето, но во последните неколку години, има нови деца на музичката сцена кои ги превземаат учењата на старата школа правејќи уметност…
повеќе...
докуЛокум - кратко. слатко. онтолошки.

Avec L’amour – нов македонски документарен филм

Документарните филмови претставуваат креативен, уникатен и искрен начин на прикажување на светот. Камерата својот поглед го насочува кон реалните луѓе и ги разголува нивните животни приказни, навики и емоции. Avec…
повеќе...
Red Pill

SUPERHOT

Замислете нешто вакво: дистопија, видео игра и Тарантино во едно. SUPERHOT е една од подобрите игри која излезе во 2016, токму поради овие карактеристики. Играта нуди еден филозофски пристап кон дистопијата како…
повеќе...
Книжевност

Субјективна деконструкција за уметничка конструкција: Драгана Гунин

Каде одат претставите што не се случуваат?  е  претстава која може да се набљудува и како уметнички перформанс на режисерката Драгана Гунин. 2017 / 20: 30 часот. Започнува уште една…
повеќе...
Scroll Up